Емоционалната връзка

Емоционалната връзка

3845 2386 Ана Вълева

Питали ли сте се защо една от областите в живота, в която повечето хора преживяват най-много турболенция, са интимните връзки? Един от отговорите на този въпрос се крие в могъществото и превъзходството на емоционалната вълна и начинът, по който влияе на начина, по който встъпваме в отношения, независимо дали имаме емоционална дефиниция или не.
Ако ти самият имаш дефиниран Слънчев сплит,
ако човекът, към който проявяваш интерес има дефиниран Слънчев сплит или
ако в партньорската ви карта Слънчевият сплит се дефинира,
то тогава спонтанният холивудски роман не е за вас.
Няма истина в настоящето за емоционално дефинираните. Емоциите ви изпълват, вдигат ви на върха на вълната, разлюляват ви, повличат ви надолу и после ви подемат отново… При всеки възход или спад, при всяко преминаване от надежда към отчаяние, от щастие към тъга и от чувствителност към безразличие и обратно, вие сякаш си слагате чифт цветни очила, които позволяват да виждате само ограничен спектър от реалността. Емоциите ще оцветяват начина, по който виждате другия, ще подчертават едни негови характеристики и ще ви заслепяват за други.
Всеки емоционално дефиниран човек вижда различна реалност, надничайки през призмата на емоцията която изпитва. Ако имате дефиниран Слънчев сплит, емоциите са вашият вътрешен авторитет. Те са онзи механизъм, който може да ви даде яснота кое е коректното решение за вас. Но този процес на взимане на решения отнема време и изисква да погледнете нещата от разстояние.
Когато емоционалният в двойката сте вие, важно е да си дадете време, за да срещнете другия човек, когато сте в различни емоционални състояния. Всяко от тях ще ви дава допълнителна гледна точка и постепенно ще изградите по-цялостен образ на отсрещния. Първите впечатления са непълни. Най-опасното нещо, което можете да направите, е да бъдете спонтанни и под напора на чувствата да се гмурнете в отношения с някой, който сте срещнали току-що.
Ако човекът, с който сте започнали да се срещате е емоционално дефиниран, а вие сте с недефиниран слънчев сплит, дайте му време. Представата, която първоначално сте оформили за него ще се разширява с всеки изминал момент. Емоционално недефинираните хора, когато срещнат емоционално дефинирания в различно състояние от онова, в което е бил, когато са се запознали, обикновено са изненадани – „Не изглеждаше като такъв човек! Не очаквах да се държи така.“. Хората с емоционална дефиниция имат коренно различно излъчване, когато са високо в емоционалната си вълна и когато са ниско. Ако се поддадете на обуславянето (нека не забравяме, че при срещата на двама души, всеки обуславя другия със своята дефиниция) и прибързате да се впуснете в отношенията, опиянени от емоцията на другия или движени от страх от конфронтацията и истината, тогава може да бъдете горчиво сюрпризирани. Впускайки се във връзка, вие приемате, че и другия иска да има връзка с вас. Но за емоционалното същество няма истина в настоящето. Емоционалната яснота идва с изминаване на времето. Придобивайки дистанция от момента на срещата, емоционалното същество може постепенно да осъзнае, че за него/нея е станало ясно, че не иска връзка с вас. Затова е важно да дадете време на емоционално дефинирания да придобие емоционална яснота преди да влезете във връзка.
Когато двама души с недефиниран слънчев сплит в картата на партньорството се сдобиват с емоционална дефиниция, това може да бъде доста подвеждащо. Всеки от тях сам по себе си нито е устроен да преминава през емоционални възходи и падения, които да оцветяват възприятието му, нито да чака да придобие емоционална яснота. Но в компанията си те ще преживяват непостоянството и променливостта на страстта, желанието и нуждата им един от друг и самата им връзка може да напомня на лодка, подхвърляна от невидими вълни. Това преживяване може да носи объркване, понеже те са обзети от ирационалните пристъпи на емоционалност, само докато са непосредствено физически заедно, а когато са отделени, усещането се уталага. Природата на тази връзка ще бъде емоционална. Тя ще разкрива характера си постепенно във времето, ще се проявява отделно от участниците в нея като самостоятелно същество със собствен нрав, което сякаш отнема независимостта им и ги подчинява на своята природа. И това е истина за всяка една връзка – връзката е нещо различно от въвлечените в нея и както цялото е повече от сбора от частите, така и тя преобразява двамата, дава им качества, които сами по себе си нямат и ограничава аспекти, които при други обстоятелства свободно проявяват. Но емоционалната връзка подсилва това, понеже в известен смисъл надделява над личния индивидуален авторитет. Ако човек има емоционална дефиниция в картата си, то емоциите са неговият вътрешен авторитет и той изисква време. Когато човек е емоционално недефиниран, в повечето случаи има авторитет, който е по-бърз в сравнение с емоционалния, което ще рече, че може да взима решения сравнително бързо, а в някои случаи – на момента. Но в срещата си с другия бавното побеждава. Колкото и бързо не-емоционалният да получи своето решение в настоящия момент, трябва да чака заедно с емоционалния. Това важи както за встъпването във връзка, така и за всяко решение след това в отношенията им и в преживяванията, които споделят.
Свързването изисква време. Нека не забравяме, че приблизително 50% от хората са емоционално дефинирани. Едновременно с това, хората с недефиниран слънчевият сплит често пъти имат активирани портали в него или портали насочени към него, което предоставя възможност центърът да бъде дефиниран, когато срещнат някого. В малка част от случаите в карата на партньорството не се случва да има емоционална дефиниция. Във всички останали случаи, времето носи яснота дали това е коректната интимност за нас или не. Проумявайки тази скрита механика на връзките, нека да забавим ход и да посветим необходимото време на взимането на това жизнеопределящо решение: кой е в живота ми?